WANILIOWE WIANUSZKI

Przedstawiamy Państwu przepis Donaty Bugajskiej na pyszne ciastka.

Składniki:

4 szklanki mąki

1 szklanka śmietany

20g drożdży

250g masła, margaryny lub masła roślinnego

2 jajka

2 opakowania cukru wanilinowego wymieszane z 3 łyżkami cukru.

 

Mąkę posiekać na stolnicy z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną.

Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Pozostawić pod miską na 10 minut.

Jajka roztrzepać widelcem w małej miseczce, do drugiej miseczki wsypać cukier.(wymieszane)

Z ciasta formować wałeczki, zlepiać małe kółka pozostawiając jeden dłuższy koniec, którym następnie owijamy kółka, w ten sposób powstanie wianuszek.

Wianuszki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w cukrze i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni- góra dół na złoty kolor.

Ciastka można przechowywać długo w szczelnie zamkniętym blaszanym lub szklanym pudełku.

Osobiście polecam jeść jeszcze ciepłe.

Tego samego ciasta można używać do pasztecików, pieczonych pierogów np. z kapustą lub paluszków, po uprzednim posoleniu i dodaniu przypraw np. ostrej papryki lub posypaniu kminkiem.

S M A C Z N E G O

Donata Bugajska

IMG_0695 IMG_0703