WANILIOWE WIANUSZKI
Przedstawiamy Państwu przepis Donaty Bugajskiej na pyszne ciastka.
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka śmietany
20g drożdży
250g masła, margaryny lub masła roślinnego
2 jajka
2 opakowania cukru wanilinowego wymieszane z 3 łyżkami cukru.
Mąkę posiekać na stolnicy z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną.
Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Pozostawić pod miską na 10 minut.
Jajka roztrzepać widelcem w małej miseczce, do drugiej miseczki wsypać cukier.(wymieszane)
Z ciasta formować wałeczki, zlepiać małe kółka pozostawiając jeden dłuższy koniec, którym następnie owijamy kółka, w ten sposób powstanie wianuszek.
Wianuszki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w cukrze i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni- góra dół na złoty kolor.
Ciastka można przechowywać długo w szczelnie zamkniętym blaszanym lub szklanym pudełku.
Osobiście polecam jeść jeszcze ciepłe.
Tego samego ciasta można używać do pasztecików, pieczonych pierogów np. z kapustą lub paluszków, po uprzednim posoleniu i dodaniu przypraw np. ostrej papryki lub posypaniu kminkiem.
S M A C Z N E G O
Donata Bugajska