Coś miłego dla podniebienia :)
Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy dwa przepisy idealne na tłusty czwartek
Pączki Ostatkowe
Mąkę przesiać, wymieszać drożdżami odrobiną cukru i połową szklanki mleka – odstawić na 15- 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, na koniec dodajemy olej . Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie. Wyrobione ciasto obsypać mąką i włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę..
Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, odłożyć na stolnicę oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Nadziewać pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia.
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 170ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, udekorować lukrem.
Składniki:
1 kg mąki szadkowskiej | 1 cukier wanilinowy |
1 szklanka cukru | 50 ml spirytusu |
0,5 l mleka ( w temp. pokojowej) | Szczypta soli |
50 g drożdży | Lukier : 1 szklanka Cukru pudru |
7 żółtek | 3 łyżki soku z cytryny |
1 jajko | Olej do smażenia (rzepakowy) |
5 łyżek oleju | Konfitura wiśniowa do nadziania |
Faworki
Z wszystkich wymienionych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 20 minut
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza ok. 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem. Po skończeniu ciasto owinąć folią aluminiową i schłodzić przez 20 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykroić prostokąty o wymiarach około 11 x 2,5 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w temperaturze 180 stopni C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Składniki :
0,5 kg mąki Szymanowskiej | Szczypta soli
|
5 żółtek | Olej do smażenia (rzepakowy) |
2 łyżki spirytusu | Cukier puder do dekoracji |
Szklanka śmietany 18 %
|