
Zapraszamy do udziału w najbardziej smakowitym wydarzeniu w Uniejowie!
W pierwszy wrześniowy weekend – w dniach 5-6.09.2015 w godzinach 11:00-18:00 zapraszamy do Uniejowa na II Uniejowski Festiwal Smaków, który w tym roku będzie pod hasłem „Szlakiem uniejowskich restauracji”. Wydarzenia festiwalowe odbędą się na terenie deptaku przed kompleksem termalno-basenowym „Termy Uniejów”, zaś w wybranych restauracjach w Uniejowie będzie można zdegustować na miejscu potraw przygotowanych specjalnie na tę okazję.
Program Festiwalu znajduje się na plakacie.
Zapraszamy, aby:
- odebrać Paszport Degustatora,
- odwiedzić festiwalowe restauracje w Uniejowie w godzinach 12:00-19:00,
- skosztować specjalnych potraw uniejowskich,
- zagłosować na najsmaczniejsze danie i wygrać nagrody.
Warunkiem ważnego udziału w konkursie jest:
- zagłosowanie na najsmaczniejszą potrawę festiwalową
- zdobycie potwierdzenia degustacji od minimum 5 restauracji festiwalowych
- podanie swoich danych osobowych i kontaktowych na Paszporcie Degustatora
- oddanie wypełnionego Paszportu do specjalnego pojemnika znajdującego się w recepcji w Domu Pracy Twórczej przy ul. Zamkowej 2a (czynnej do godziny 20:00) lub w recepcji w Zamku przy ul. Zamkowej 2 (czynnej całodobowo).
Restauracje oferujące degustację dań festiwalowych wraz z adresami i nazwami potraw:
1. Restauracja Termalna Bistro&Café, ul. Zamkowa 1
Gąska z uniejowskiej łąki z ziemniakami księżnej – gęś confit wędzona sianem z pieczonymi ziemniaki purée w kształcie bezy – porcja degustacyjna w cenie 5 zł
2. Restauracja Herbowa na Zamku, ul. Zamkowa 2
Żurek staropolski na termalnym zakwasie – Podczas tegorocznego Uniejowskiego Festiwalu Smaków zapraszamy do skosztowania staropolskiego żurku gotowanego na wodzie termalnej. Zakwas oparty na tradycyjnej recepturze nadaje wyrazistą nutę potrawie i jako pierwszy jest wyczuwalny przez podniebienie. Ten smak z fantazją przełamuje i łagodzi woda termalna, na której gotowany jest żurek. To w niej tkwi cały sekret, gwarantujący niezapomniane doznania smakowe – porcja degustacyjna w cenie 3 zł
3. Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park, ul. Zamkowa 7
Mięsiwo duszone w wodzie termalnej z prażakami uniejowskimi – porcja degustacyjna w cenie 4 zł
4. Karczma w Zagrodzie Młynarskiej, ul. abp. Jakuba Świnki 1
Zagrodowa przekąska z chleba na wodzie termalnej – chleb ciemny na wodzie termalnej, karkówka sous vide pieczona w temperaturze 64 stopni 24 h, śliwka węgierka flambirowana, chrzan tarty, burak kiszony, ser kozi od Kozińskiego, natka pietruszki – porcja degustacyjna w cenie 5 zł
5. Restauracja w Medical Spa Hotel**** Lawendowe Termy, ul. abp. Jakuba Świnki 10
Uniejowski Śledź w Miodzie Lawendowym – porcja degustacyjna w cenie 5 zł
6. Restauracja La Regina w Hotelu Uniejów****, ul. bł. Bogumiła 32
Uniejowskie boczniaki – boczniaki z własnej hodowli smażone na lokalnym oleju rzepakowym, podane z dodatkami z wody geotermalnej (serem wędzonym, burakami, czerwoną cebulą), orzechami w miodzie oraz podpłomykami na maślance – porcja degustacyjna w cenie 5 zł
7. Pierogarnia Pod 30-stką, ul. bł. Bogumiła 30
Uniejowskie piecuchy – pieróg pieczony z mięsem i śliwką oraz z sosem grzybowym – porcja degustacyjna w cenie 3 zł
8. Restauracja Zorbas, ul. bł. Bogumiła 9
Uniejowskie Jadło Chłopa – placek ziemniaczany, tradycyjny schab panierowany, bigos, gulasz, całość posypana serem żółtym – porcja degustacyjna w cenie 4 zł
9. Pierogarnia Cynamon, ul. Turecka 10
Pierogi po kąpieli solankowej – porcja degustacyjna w cenie 4 zł
10. Restauracja w Gościńcu nad Wartą, ul. Sienkiewicza 137
Uniejowskie cepeliny z mięsem i kapustą myśliwską – kluski ziemniaczane faszerowane mięsem drobiowym i wołowym, serwowane z kapustą słodką, suszonymi owocami i wędzonką – porcja degustacyjna w cenie 5 zł
Mapka z lokalizacją restauracji festiwalowych
Regulamin konkursu na najsmaczniejsze danie Festiwalu.
Paszport Degustatora i Regulamin konkursu można otrzymać:
- w Informacji w kompleksie termalno-basenowym „Termy Uniejów” czynnej od 10:00
- we wszystkich restauracjach festiwalowych wymienionych powyżej.