Ładowanie Wydarzenia

« All Events

  • wydarzenie już minęło.

II Uniejowski Festiwal Smaków

5 września 2015 @ 11:00 - 6 września 2015 @ 18:00

Zapraszamy do udziału w najbardziej smakowitym wydarzeniu w Uniejowie!

W pierwszy wrześniowy weekend – w dniach 5-6.09.2015 w godzinach 11:00-18:00 zapraszamy do Uniejowa na II Uniejowski Festiwal Smaków, który w tym roku będzie pod hasłem „Szlakiem uniejowskich restauracji”. Wydarzenia festiwalowe odbędą się na terenie deptaku przed kompleksem termalno-basenowym „Termy Uniejów”, zaś w wybranych restauracjach w Uniejowie będzie można zdegustować na miejscu potraw przygotowanych specjalnie na tę okazję.

II Uniejowski Festiwal Smaków

II Uniejowski Festiwal Smaków

Program Festiwalu znajduje się na plakacie.

Zapraszamy, aby:

  • odebrać Paszport Degustatora,
  • odwiedzić festiwalowe restauracje w Uniejowie w godzinach 12:00-19:00,
  • skosztować specjalnych potraw uniejowskich,
  • zagłosować na najsmaczniejsze danie i wygrać nagrody.

Warunkiem ważnego udziału w konkursie jest:

  • zagłosowanie na najsmaczniejszą potrawę festiwalową
  • zdobycie potwierdzenia degustacji od minimum 5 restauracji festiwalowych
  • podanie swoich danych osobowych i kontaktowych na Paszporcie Degustatora
  • oddanie wypełnionego Paszportu do specjalnego pojemnika znajdującego się w recepcji w Domu Pracy Twórczej przy ul. Zamkowej 2a (czynnej do godziny 20:00) lub w recepcji w Zamku przy ul. Zamkowej 2 (czynnej całodobowo).

Restauracje oferujące degustację dań festiwalowych wraz z adresami i nazwami potraw:

1. Restauracja Termalna Bistro&Café, ul. Zamkowa 1

Gąska z uniejowskiej łąki z ziemniakami księżnej – gęś confit wędzona sianem z pieczonymi ziemniaki purée w kształcie bezy – porcja degustacyjna w cenie 5 zł

2. Restauracja Herbowa na Zamku, ul. Zamkowa 2

Żurek staropolski na termalnym zakwasie – Podczas tegorocznego Uniejowskiego Festiwalu Smaków zapraszamy do  skosztowania staropolskiego żurku gotowanego na wodzie termalnej. Zakwas oparty na tradycyjnej recepturze nadaje wyrazistą nutę potrawie i jako pierwszy jest wyczuwalny przez podniebienie. Ten smak z fantazją przełamuje i łagodzi woda termalna, na której gotowany jest żurek. To w niej tkwi cały sekret, gwarantujący niezapomniane doznania smakowe – porcja degustacyjna w cenie 3 zł

3. Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park, ul. Zamkowa 7

Mięsiwo duszone w wodzie termalnej z prażakami uniejowskimi – porcja degustacyjna w cenie 4 zł

4. Karczma w Zagrodzie Młynarskiej, ul. abp. Jakuba Świnki 1

Zagrodowa przekąska z chleba na wodzie termalnej – chleb ciemny na wodzie termalnej, karkówka sous vide pieczona w temperaturze 64 stopni 24 h, śliwka węgierka flambirowana, chrzan tarty, burak kiszony, ser kozi od Kozińskiego, natka pietruszki – porcja degustacyjna w cenie 5 zł

5. Restauracja w Medical Spa Hotel**** Lawendowe Termy, ul. abp. Jakuba Świnki 10

Uniejowski Śledź w Miodzie Lawendowym – porcja degustacyjna w cenie 5 zł

6. Restauracja La Regina w Hotelu Uniejów****, ul. bł. Bogumiła 32

Uniejowskie boczniaki – boczniaki z własnej hodowli smażone na lokalnym oleju rzepakowym, podane z dodatkami z wody geotermalnej (serem wędzonym, burakami, czerwoną cebulą), orzechami w miodzie oraz podpłomykami na maślance – porcja degustacyjna w cenie 5 zł

7. Pierogarnia Pod 30-stką, ul. bł. Bogumiła 30

Uniejowskie piecuchy – pieróg pieczony z mięsem i śliwką oraz z sosem grzybowym – porcja degustacyjna w cenie 3 zł

8. Restauracja Zorbas, ul. bł. Bogumiła 9

Uniejowskie Jadło Chłopa – placek ziemniaczany, tradycyjny schab panierowany, bigos, gulasz, całość posypana serem żółtym – porcja degustacyjna w cenie 4 zł

9. Pierogarnia Cynamon, ul. Turecka 10

Pierogi po kąpieli solankowej – porcja degustacyjna w cenie 4 zł

10. Restauracja w Gościńcu nad Wartą, ul. Sienkiewicza 137

Uniejowskie cepeliny z mięsem i kapustą myśliwską – kluski ziemniaczane faszerowane mięsem drobiowym i wołowym, serwowane z kapustą słodką, suszonymi owocami i wędzonką – porcja degustacyjna w cenie 5 zł

 

 

Mapka z lokalizacją restauracji festiwalowych

 

 

Regulamin konkursu na najsmaczniejsze danie Festiwalu.

Paszport Degustatora i Regulamin konkursu można otrzymać:

  • w Informacji w kompleksie termalno-basenowym „Termy Uniejów” czynnej od 10:00
  • we wszystkich restauracjach festiwalowych wymienionych powyżej.

Szczegóły

Początek:
5 września 2015 @ 11:00
Koniec:
6 września 2015 @ 18:00
Kategorie Wydarzenie:
, ,
Wydarzenie Znaczniki:
, ,

Organizator

Gmina Uniejów
Zobacz witrynę internetową Organizator

Miejsce

Termy Uniejów
ul. Zamkowa 3/5
Uniejów, łódzkie 99-210 Polska
+ Mapa Google
Telefon
63 288 96 90
Zobacz witrynę internetową Miejsce