Konferencja „SMAK WSI – przetrwał w naszych produktach”

W środę, 21 września, w GCSTiR w Dzierżąznej gmina Zgierz, w ramach realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju,odbyła się konferencja pn. „SMAK WSI – przetrwał w naszych produktach”.

loga
Przybyłych licznie gości przywitały Barbara Kaczmarek Wójt Gminy Zgierz i Jolanta Pęgowska Prezes Zarządu LGD PRYM. Główny wykład o Szlakach kulinarnych, turystyce wiejska i zagrodach edukacyjnych jako pomyśle na promocję, rozwój i współpracą społeczności lokalnej LGD poprowadził Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Pro Carpathia. W tym samym czasie w innej sali odbyły się spotkania specjalistyczne: dla osób zainteresowanych certyfikatem rolnictwa ekologicznego z Dorotą Kowalewską Dyrektorem ds. Certyfikacji w BioCert i przedstawicielami Stowarzyszenia Polska Ekologia, dla osób, organizacji chcących modernizować zaplecza kuchenne z projektantem i doradcą kulinarnym z firmy Stalgast. W kuchnia od rana Panie z Kół Gospodyń Wiejskich piekły ciasta według swoich receptur z wykorzystaniem pieców konwekcyjno-parowych.
Po południu rozpoczęły się warsztaty kulinarne. Wszyscy mogli nauczyć się filetować karpia i przyrządzać ciekawe potrawy z ryb stawowych. Gotowana była wspólnie zupa rybna, robiona mamałyga z bryndzą z mleka koziego, marmolada ze śliwek, przygotowywane soki, pieczone chleby, a wszystko przy wykorzystaniu nowoczesnych urządzeń kuchennych.
Przy stawie na stoisku Polskiej Ekologii serwowany był bigos, zupa gulaszowa oraz… pieczona świnia z kasza pęczak.
Występy artystyczne zapewnił GCSTiR w Dzierżąznej. Wieczorem przy ognisku bawiono się przy piosenkach biesiadnych, a następnie przy muzyce DJ-a.
Przez cały dzień działo się tyle ciekawych rzeczy, że trudno to w skrócie opisać.
Dziękujemy za gościnę Gminie Zgierz i GCSTiR w Dzierżąznej, za jak zawsze funkcjonalne i estetyczne namioty firmie IGRAMA, za nieocenioną pomoc Druhnom i Druhom z OSP Dąbrówka Wlk., firmie Stalgast za wyposażenie kuchni i zapewnienie super specjalistów prowadzących warsztaty i wykłady, Polskiej Ekologii za wsparcie merytoryczne i przepyszną, pieczoną świnię, za świeże karpie i jesiotry Państwu Suchanowskim, za pieczywo, ciasto, smalec i ogórki Państwu Pabjańczykom.