Posłowie z klubu Kukiz’15 złożyli w Sejmie projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników

Ustawie przyświeca założenie „Masz produkty? Rób żywność!”. Ustawodawcy zauważają że skoro rolnicy potrafią zapewnić bezpieczeństwo oraz higieniczne warunki żywności przeznaczonej na własny użytek, to z pewnością potrafią odpowiednio przygotować produkt przeznaczony na sprzedaż.

loga

Dopuszczona jest sprzedaż żywności wytworzonej przez rolników spełniającej poniższe warunki:

  • przetworzone w sposób naturalny i tradycyjny,
  • bez sztucznych i identycznych z naturalnymi dodatków,
  • przetwarzane na terenie własnego gospodarstwa rolnego,
  • z oznaczeniem dotyczącym adresu gospodarstwa,
  • z podaniem przybliżonego składu produktu,
  • pochodzące z własnych upraw, chowu i hodowli z gospodarstwa rolnego.”

Ustawa nie ogranie miejsca sprzedaży może ona następować m.in. do sklepu, przy drodze, przez Internet, bez limitu odległości od gospodarstwa oraz bez limitu czasu.

Przetwarzanie żywności powinno się odbywać w pomieszczeniu kuchennym lub specjalnie przygotowanych pomieszczeniu. Miejsce w którym przetwarzana i przechowywana jest żywność powinno spełniać zasady dobrych praktyk higienicznych.

Ustawa skierowana jest do małych i średnich rolników, których przychód roczny nie przekracza 75 tys. zł  Osoba prowadząca sprzedaż bezpośrednią zobowiązana będzie jedynie do prowadzenia „ewidencji sprzedaży w celach dowodowych.”

Projekt ustawy pod adresem:

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.