XVI Regionalny pokaz potraw ziemi łęczyckiej

4 lutego 2016r. w Domu Kultury w Łęczycy odbył się Regionalny Pokaz Potraw Ziemi Łęczyckiej „Ptactwo na naszym stole”. Podczas konkursu zaprezentowano kilkanaście stołów biesiadnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, uczniów szkół oraz stowarzyszenia.

loga

Był to już XVI pokaz, którego motywem przewodnim było Ptactwo na naszym stole. Uroczyste spotkanie poprowadziła Maria Cieślak, prezes Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Łęczyckiej. Celem pokazu jest kultywowanie tradycji i promocja łęczyckiej żywności. Na tegorocznych stołach królowały potrawy przyrządzone z ptactwa hodowlanego oraz dzikiego, nie zabrakło również słodkości w postaci pączków i ciast.

Tradycyjnie, odbył się konkurs na najsmaczniejszą, oraz najbardziej oryginalną potrawę. Ostatecznie komisja konkursowa wybrała 4 najciekawsze pomysły.Ich kolejność prezentuje się następująco:

1. Miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Ziemi Witońskiej – Gmina Wartkowice, które przygotowało następujące dania:

  •  Bażant faszerowany
  •  Kaczka po staropolsku
  •  Galantyna z kurczaka
  •  Sałatka ananasowo-drobiowa

2. Miejsce – KGW Złotniki – Gmina Dalików, Panie na biesiadę przygotowały:

  •  Kaczyna w roladach z botwiną,
  •  Pieczone przepiórki,
  •  Kuropatwy w szlafroczkach,
  •  Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem,
  •  Cepelinki z indykiem,
  •  Bigos z bażanta.

3. Miejsce – Zespół Szkół Mechanizacji i Rolnictwa w Piątku – Gmina Piątek, przygotował:

  •  Kaczka z brzoskwinkami i orzechami laskowymi,
  •  Słodka kaczka z bakaliami,
  •  Bażant pieczony,
  •  Zupa z ryby.

4. Miejsce – Zespół „Świniczanki” z Kapelą Ludową – gmina Świnice Warckie, przygotowali:

  •  Rosół z kury,
  •  Kura w galarecie,
  •  Rurniczki,
  •  Tort Kura
Oczywiście wszystkiego spróbowaliśmy. Przepyszny rosół z bażanta – serwowały Panie z Lubienia. Przy stole zespołu ze Złotnik ( gm. Dalików) spędziliśmy bardzo dużo czasu delektując się kuropatwami w szlafroczkach oraz przepyszną sałatką z makaronu ryżowego i kurczaka. Były też potrawy nie tylko bogato smaczne, ale i zaskakujące. Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Ziemi łęczyckiej podały indyka z sosem rabarbarowym. Nigdy nie wpadlibyśmy na pomysł zrobienia sosu z rabarbaru! Słodko-kwaśny wspaniale pasował do pieczonego mięsa.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy pomysłów, poczucia smaku i estetyki.
LGD PRYM
Parzeczew